Derde deel van de Making Europe boekenserie is nu verkrijgbaar

18 december 2014

Writing the Rules for Europe. Experts, Cartels, and International Organizations, het derde deel van  boekenserie Making Europe: Technology and Transformations, 1850-2000, is verschenen. De auteurs laten zien hoe experts, bedrijven en internationale organisaties vanaf het midden van de negentiende eeuw vorm gaven aan de Europa. De Europese integratie blijkt niet het resultaat van de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog, maar kwam voort uit het technocratisch internationalisme van het midden van de negentiende eeuw.  Het boek biedt een vernieuwende kijk op de Europese geschiedenis en op de geschiedenis van de Europese Unie.

De auteurs van het boek Wolfram Kaiser  (University of Portsmouth, UK) en Johan Schot (SPRU – Science Policy Research Unit, University of Sussex, UK), analyseren hoe deskundigen, kartels en internationale organisaties vanaf 1850 de regels voor Europa opstelden.  Het boek verkent de ‘verborgen integratie’ van Europa - vormen van integratie die niet altijd zichtbaar waren, maar die het dagelijkse leven van Europese burgers meer en meer beïnvloedden. Het boek biedt een uniek inzicht in de lange termijn ontwikkeling van het Europese integratieproces en laat zien dat de Europese Unie feitelijk maar een onderdeel is van dat proces.

Making Europe wordt samengesteld door teams van auteurs en onderzoeker uit twaalf Europese landen en de Verenigde Staten. Johan Schot (SPRU-UK)  en Phil Scranton (Rutgers University USA) zijn de hoofdredacteuren van de serie. De boeken worden uitgebracht door uitgeverij Palgrave MacMillan. Het initiatief werd in 1999 genomen door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Stichting Historie der Techniek. Inmiddels wordt het ondersteund door een brede internationale coalitie van gerenommeerde universiteiten, onderzoeksinstituten, wetenschaps- en techniekmusea, het bedrijfsleven en publieke organisaties.

Centrale thema’s zijn de circulatie van goederen, personen, energie, ideeën en informatie tussen landen. Europa kreeg vanaf het midden van de negentiende eeuw namelijk vorm vanuit de dagelijkse praktijk van grensoverschrijdende netwerken en infrastructuren. Techniek speelde hierbij een cruciale rol. In Making Europe ligt het accent dan op de maatschappelijke invloed van technische ontwikkelingen. Het idee is dat die invloed niet alleen door research and development en ingenieurs is gerealiseerd, maar ook door gebruikers van techniek: bedrijven, consumenten, overheden en allerlei internationale organisaties.

De eerste delen van de zesdelige serie verschenen in november 2013 en april 2014. De resterende drie delen volgen vanaf het voorjaar van 2015.

Voor meer informatie over deze publicatie en de gehele serie bezoek de Making Europe website (www.makingeurope.eu). Journalisten kunnen ook contact opnemen met de Stichting Historie der Techniek via SHT@TUE.nl.

Bekijk het persbericht hier

 

Terug..