European Digital Museum for Science & Technology gelanceerd

15 april 2013

Donderdag 18 april j.l. lanceerde Mary-Ann Schreurs, wethouder Innovatie, Design, Cultuur en Openbare Ruimte van de gemeente Eindhoven het European Digital Museum for Science and Technology. Dit Eindhovense initiatief is het resultaat van een unieke samenwerking tussen techniekhistorici en een groep toonaangevende Europese wetenschaps- en techniekmusea. Het Digital Museum is een innovatieve stap in het overdragen van kennis en richt zich in eerste instantie op het (universitair) onderwijs.  Het Museum is te bezoeken via www.inventingeurope.eu.

 Lancering IE Digital Museum 2013

Foto Bart van Overbeeke Fotografie

Objecten uit verschillende nationale museumcollecties worden virtueel aan elkaar gekoppeld en in een Europese context geplaatst. Op deze wijze wordt zichtbaar hoe het fundament van Europa is gevormd door techniek via bedrijven, consumenten en internationale organisaties. De afgelopen maanden is in zeven landen succesvol geëxperimenteerd met het gebruik van het Digital Museum in het onderwijs.

Momenteel worden de mogelijkheden verkend om op basis van de gekozen aanpak te komen tot een meer interactief Eindhovens Digitaal Wetenschap- en Technologiemuseum. Dit museum maakt de natuurlijke band tussen de Brainport-regio met techniek en innovatie zichtbaar, voelbaar en tastbaar. In de verkenning wordt ook een fysieke locatie voorzien. De Gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en de Stichting Historie der Techniek ondersteunen dit nieuwe initiatief. Er wordt overlegd met andere partijen in de regio over de opzet.

De lancering van het European Digital Museum for Science and Technology vond plaats tijdens de N.W. Poshumus Conference 2013 na een paneldiscussie over nieuwe manieren om onze geschiedenis te ontsluiten via internet. .

Het initiatief voor het European Digital Museum for Science and Technology is genomen door de Stichting Historie der Techniek in het kader van haar programma om de rol van techniek in de Europese geschiedenis zichtbaar te maken. Het is mogelijk gemaakt met steun van het SNS Reaal Fonds, European Science Foundation, Next Generations Infrastructures, de Technische Universiteit Eindhoven en de industrie. Elf musea werken mee aan het project. In Nederland zijn dat Museum Boerhaave, Instituut voor Beeld en Geluid en Science Center Nemo. Onder de internationale partners bevinden zich het Science Museum (Londen), het Deutsches Museum (München), het Norsk Tekniskmuseum (Oslo) en Europeana.

Download het persbericht.

Terug..