Freeman Award voor ‘Making Europe’

19 september 2014

De boekenserie Making Europe. Technology and Transformations, 1850-2000 is bekroond met de prestigieuze Freeman Award door de European Association for the Study of Science and Technology (EASST). Namens het Making Europe team nam hoogleraar en serieredacteur Johan Schot de award vandaag in ontvangst op de EASST conferentie in Torun, Polen. Making Europe is het resultaat van een ambitieuze internationale onderzoekssamenwerking die wordt gecoördineerd door de Nederlandse Stichting Historie der Techniek.


De Freeman Award wordt toegekend aan een publicatie die een belangrijke bijdrage levert aan de samenwerking en interactie tussen science and technology studies en innovation studies. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Chris Freeman. Hij was meer dan twintig jaar hoogleraar Science Policy aan de Universiteit van Sussex. Daarnaast was hij één van de grondleggers van de onderzoekscentra SPRU en MERIT en was hij oprichter en redacteur van het EASST-tijdschrift Research Policy.

De jury heeft de Freeman Award voor 2014 toegekend aan de zesdelige Making Europe boekenreeks. Making Europe onderzoekt de vraag 'Wie heeft Europa gebouwd?'.

De boekenserie is één van de resultaten van een ambitieuze samenwerking die werd geïnitieerd door het 'Tensions of Europe' onderzoeksnetwerk. Making Europe presenteert en interpreteert een geschiedenis die nog in de maak is. Het project toont aan dat  technologie een centrale rol zal blijven spelen in het definiëren van Europa De boekenserie die door Palgrave in de periode 2013-2015 wordt uitgegeven, laat zien hoe ingenieurs, bedrijven en burgers al anderhalve eeuw geleden begonnen met het bouwen van een verenigd Europa door de circulatie van goederen, mensen, energie, ideeën en informatie tussen landen. Making Europe onthult de geschiedenis van Europa, dat niet werd gevormd door politieke verdragen, maar door de dagelijkse praktijken van bedrijven, consumenten en organisaties via transnationale netwerken en infrastructuren.

De Making Europe-serie is het resultaat van de collectieve inspanning van een internationaal team van auteurs en onderzoekers onder leiding van een serieredactie bestaande uit Johan Shot (SPRU, UK) en Philip Scranton (Rutgers University, USA). De samenwerking werd in 1999 geïnitieerd door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Nederlandse Stichting Historie der Techniek. Vijftien jaar later wordt het initiatief inmiddels ondersteund door een internationale groep van gerenommeerde universiteiten, onderzoeksinstituten,  wetenschaps en technologie musea, het bedrijfsleven en maatschappelijke en publieke organisaties.

Johan Schot over het ontvangen van de Freeman prijs:

"Dit betekent zoveel voor mij omdat het een prijs is voor baanbrekend collaboratieve werk dat het beste uit een uitstekende groep van geleerden haalt. Voor mij en mijn mederedacteur van de serie, Phil Scranton, is het een groot genoegen om te werken met dergelijke innovatieve en creatieve mensen. Het is voor mij nog extra bijzonder als nieuwe directeur van SPRU vanwege de connectie met Chris Freeman, onze oprichter. Ik zou graag de EASST Raad en de gemeenschap bedanken voor deze zeer speciale eer."

Meer informatie over de boekenserie is te vinden via de Making Europe website. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Anne-Mirthe Dieudonné, communicatiemedewerker van Stichting Historie der Techniek via de e-mail: A.Dieudonne@tue.nl

 

Freeman award ceremony 

Freeman award ceremony

Freeman award ceremony

Terug..