Johan Schot op Radio 1 over de huishoudelijke revolutie

15 mei 2012

Op dinsdag 15 mei ging Johan Schot, hoogleraar Geschiedenis van de Techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van de Stichting Historie der Techniek, in gesprek met Prem Radhakishun. De presentator reed zijn gele schoolbus van zijn radioprogramma PREMtime voor deze gelegenheid naar het campusterrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Gesprekspartners waren Maria van der Heijden, directeur van Women on Wings, en journalist Ineke Holtwijk. Thema van gesprek was de huishoudelijke revolutie die zich de afgelopen eeuw voltrok en nog steeds gaande is.

De drie sprekers vertelden ieder vanuit hun eigen expertisegebied van welke betekenis huishoudelijke innovaties zijn geweest en nog steeds zijn in termen van tijdbesparing, toegenomen emancipatie van vrouwen en een toegenomen uitbesteding van het huishouden in respectievelijk Nederland en in opkomende economieën zoals Brazilië en India.

Luisteraars kregen de gelegenheid om tijdens de live uitzending telefonisch en via Twitter vragen voor te leggen aan de gasten. Dit leidde tot een levendige discussie onder leiding van Prem. De aflevering werd uitgezonden tussen 10:30 en 11:00 uur op radio 1 en kan hier worden beluisterd. Ook de tijdens de opname gemaakte foto’s en de reacties van luisteraars kunt u hier bekijken.

 

Terug..