Nieuwe SHT publicatie: De kracht van de katalysator

16 juli 2014

 

Stichting Historie der Techniek heeft onlangs een het boek 'De kracht van de katalysator. De magie van het onderzoek' uitgegeven. Het boek, geschreven door Harry Lintsen, Ton van Helvoort en Rob van Veen, bevat een viertal historische casussen, waarin gedetailleerd verslag wordt gedaan van innovaties met een hoofdrol voor een katalysator.

De casussen werpen een unieke blik op het industriële onderzoek. Het komt niet vaak voor dat historici de kans krijgen om in de keuken van het industrieel researchlaboratorium te kijken. De casussen zijn aanleiding voor een serie beschouwingen over het industrieel en universitair onderzoek. Welke rol speelt het industrieel researchlaboratorium in innovatieprocessen? Wat is de verhouding tussen research en development? Welke bijdrage levert het universitair onderzoek aan innovaties? Hoe is de relatie tussen het universitair en het industrieel onderzoek?

In de epiloog plaatsen de auteurs kanttekeningen bij het Innovatiecontract Chemie, een recent document over de toekomst van de chemie in Nederland.

Book cover katalysator

Download het pdf-bestand hier of bestel het boek via de bestelpagina

Terug..