Oud SHT-voorzitter Frank Mathijsen Gerst overleden

18 januari 2016

Op 13 januari 2016 overleed ir. Frank Evert Mathijsen Gerst op 85-jarige leeftijd. Van 1994 tot 1999 was hij voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (SHT). Het voorzitterschap van Mathijsen Gerst stond in het teken van de realisatie van het onderzoeks- en publicatieprogramma Techniek in Nederland in de twintigste eeuw (TIN-20). Hij vond het van groot belang dat de rol van techniek in de recente geschiedenis meer voor het voetlicht werd gebracht. Die boodschap droeg hij ook uit tijdens bezoeken die hij samen met TIN-20 redactieleden bracht aan bedrijven en instellingen. De presentatie van het eerste deel van de TIN-20 serie op 11 november 1998 vormde een hoogtepunt in zijn voorzitterschap.

Frank Mathijsen Gerst legde ook de basis voor de uitbouw van de SHT-projectorganisatie in Eindhoven en was samen met de rest van het bestuur nauw betrokken bij de fondswerving. In 1999 droeg hij het voorzitterschap over aan Hans Linsen.

Bij de afronding van het het TIN-20 programma in 2003 blikte hij in een interview terug. "Wanneer ik terugkijk op mijn werk voor de SHT zie ik hoe leuk de klus was. Sommige dingen doe je louter omdat je ze nuttig vindt, maar het bestuurswerk en de samenwerking met de redactie van SHT heb ik altijd prettig gevonden."

Het hele door Hans Buiter voor TIN-20 Impressies afgenomen interview met Frank Mathijsen Gerst uit 2003 kunt u hier downloaden.

Terug..