Willem Wolff Prijs 2011 uitgereikt aan Het Nederlands IJzermuseum

20 augustus 2012

Op zaterdag 18 augustus 2012 ontving Het Nederlands IJzermuseum te Ulft (Gelderland) de eerste editie van de Willem Wolff prijs. De prijs, ter ondersteuning en aanmoediging van musea en initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis, is in 2011 ingesteld door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI NIRIA), de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff.

Het Nederlands IJzermuseum in Ulft wil de geschiedenis van de ijzerindustrie in Nederland zichtbaar maken en levert daarmee een waardevolle bijdrage aan het behoud van belangrijk nationaal en regionaal techniekhistorisch erfgoed. Het museum en het bijbehorende documentatiecentrum komen in de Afbramerij, een industrieel monument op het historische DRU-complex in Ulft. Een passende omgeving, omdat op die locatie al meer dan 250 jaar ijzer wordt verwerkt. Vooruitlopend op de komst van het museum is elders op het complex een tentoonstelling ingericht over de ijzerindustrie in de Oude IJsselstreek.

De doelstelling van het museum, de professionele aanpak, het enthousiasme van de initiatiefnemers en het grote techniekhistorische belang vormden eind 2011 aanleiding voor de toekenning van de Willem Wolff Prijs. De uitreiking van de prijs - een geldbedrag van tweeduizend Euro en een plaquette - vindt plaats tijdens een symposium op het DRU-complex in Ulft. Het museum zal de Willem Wolff Prijs besteden aan het ontsluiten van de omvangrijke bibliotheek- en documentatiecollectie.

De Willem Wolff Prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Wolff was onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen.

Download hier het volledige persbericht en het programma van het symposium.

Terug..