Willem Wolff Prijs 2012 uitgereikt aan Industrieel Smalspoor Museum

23 april 2013

Zondag 5 mei 2013 is de Willem Wolff Prijs 2012 uitgereikt aan het Industrieel Smalspoor Museum te Erica (Drenthe). Het museum gebruikt de prijs - een plaquette en een bedrag van tweeduizend Euro - voor de restauratie van een bijzondere Kromhout locomotief. Het gaat om het behoud van een uniek stuk Nederlands technisch erfgoed. Na de restauratie wordt de locomotief uit 1938 rijdend ingezet bij het museum.

Het Industrieel Smalspoor Museum verzamelt, restaureert en presenteert al bijna dertig jaar Nederlands smalspoormaterieel. Het museum beschikt over een hoogveenterrein van zes hectare van de voormalige Griendtsveen Maatschappij. Op dat terrein staan onder andere een remise en een originele turfstrooiselfabriek. Bezoekers maken per smalspoortrein een rit over het terrein en ervaren de geschiedenis van de streek en de Nederlandse turfstrooiselindustrie. Ook wordt duidelijk welke rol smalspoornetwerken speelden bij de industriële ontwikkeling. Het museum draait geheel op vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op de museumwebsite.

De Willem Wolff Prijs, ter ondersteuning en aanmoediging van musea en initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis, is in 2011 ingesteld door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI NIRIA), de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs bestaat uit een plaquette en een geldbedrag van tweeduizend euro. In 2011 werd de prijs toegekend aan het IJzermuseum te Ulft. De winnaar voor de Willem Wolff Prijs 2013 wordt medio dit jaar bekend gemaakt.

Download het persbericht.

Terug..