Het nieuwe bier. Technische innovaties in de Nederlandse biernijverheid in de tweede helft van de negentiende eeuw

In de tweede helft van de negentiende eeuw vond in de Nederlandse biernijverheid een geruisloze revolutie plaats, waarin vernieuwingen op technisch terrein een belangrijke rol speelden. De doorbraak van het ondergistend Pilsner bier bijvoorbeeld zou zonder de ontwikkeling van koelmachines, waarmee de gist- en lagerkelders op de juiste temperatuur konden worden gehouden, onmogelijk zijn geweest.

De komst van kostbare technische apparatuur betekende een ingrijpende verandering voor de Nederlandse brouwwereld. De aanschaf van dergelijke machines was slechts weggelegd voor de grote kapitaalkrachtige brouwerijen, die meestal in het westen van het land waren gevestigd. De kleine ambachtelijke werkende brouwerijen, die vooral in de zuidelijke provincies waren te vinden, verloren geleidelijk terrein en zouden in het begin van deze eeuw in hoog tempo verdwijnen.

Met op de achtergrond de ontwikkelingen in de buitenlandse biernijverheid geeft het nieuwe bier een zeer interessant beeld van een cruciale periode uit de geschiedenis van de Nederlandse brouwerijen.

Author:
Hans Schippers
Year:
1992
Publisher:
Walburg Pers
ISBN:
978-90-601-1802-3
Pages:
96
Price:
8,00