Johan Schot ontvangt eredoctoraat in Lissabon. Een eerbetoon voor het vakgebied techniekgeschiedenis.

21 maart 2017

Johan Schot, tot 2014 hoogleraar techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van de Stichting Historie der Techniek, ontving 21 maart een eredoctoraat aan de  New University of Lisbon (Universidade NOVA de Lisboa).  Het eredoctoraat is toegekend vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en internationalisering van de techniekgeschiedenis.

Vanuit Eindhoven legde Schot samen met een groep enthousiaste wetenschappers de basis voor het Tensions of Europe netwerk en de ambitieuze onderzoeksagenda van dat netwerk. Dit resulteerde uiteindelijk onder andere in het onderzoeks- en publicatieprogramma  ‘Making Europe: Technology and Transformations, 1850-2000’en het digitale museum voor science and technology Inventing Europe.

De zesdelige Making Europe boekenserie analyseert op een toegankelijke wijze de Europese geschiedenis. Thema’s zoals de circulatie van goederen, personen, energie, ideeën en informatie tussen landen staan centraal. Making Europe laat zien hoe Europa vanaf het midden van de negentiende eeuw vorm kreeg  vanuit de dagelijkse praktijk via grensoverschrijdende netwerken en infrastructuren. De zes delen van de serie – het laatste deel verschijnt eind 2017 – zijn geschreven door een team van 13 gerenommeerde historici. De serie kreeg in 2014 de Freeman Prize. Schot is samen met Phil Scranton verantwoordelijk voor de redactie. Ook schreef hij samen met Wolfram Kaiser het deel ‘Writing the Rules for Europe: Experts, Cartels & International Organisations’ .

In 2015 ontving Schot ook al de Leonardo da Vinci Medal, de hoogste onderscheiding van de Society for the History of Technology (SHOT), voor zijn bijdrage aan de internationale ontwikkeling van het vakgebied.

Meer informatie is hier te vinden.

Terug..