Digital Museum

Een reeks via internet toegankelijke thematische tentoonstellingen zal de in het kader van Making Europe verzamelde kennis over Europese techniekgeschiedenis ontsluiten voor een breed publiek. Sinds de zomer van 2010 werkt een team van informatici, ontwerpers en webredacteuren samen met musea, erfgoedstellingen en de auteurs en onderzoekers van de Making Europe boekenserie aan de totstandkoming van de zogeheten Inventing Europe Virtual Exhibit. 

De eerste tentoonstellingen zijn in de tweede helft van 2011 gereed. Het projectteam bouwt voort op ervaringen met de ontwikkeling van een prototype in 2008 en 2009 (www.inventingeurope.eu).

Uniek aan het project is dat het resultaten van wetenschappelijk onderzoek koppelt aan de online collecties van wetenschap- en techniekmusea. Door middel van korte, toegankelijke en rijkelijk geïllustreerde historische essays krijgen bezoekers een goed beeld van de centrale rol van technologie in historische ontwikkelingen. Met één muisklik kunnen ze vervolgens gerelateerde informatie van participerende musea en erfgoedinstellingen verkennen. Ook krijgen bezoekers de mogelijkheid om zelf bijdragen toe te voegen.

Elf musea en erfgoedinstellingen werken momenteel mee aan het project. In Nederland zijn dat Museum Boerhaave (Leiden), het Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum) en Science Center Nemo (Amsterdam). Onder de internationale partners bevinden zich het Science Museum (Londen), Deutsches Museum (München), Norsk Tekniskmuseum (Helsinki), Museum Vaipirikki (Tampere), Dokumentationszentrum Alltagskultur der DDR (Eisenhüttenstadt), Hungarian Museum of Natural Science (Boedapest), Europeana en Imperial College (Londen).