65 jaar NIZO

In 1948 werd het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (N.I.Z.O.) opgericht. De doelstelling ervan was om de Nederlandse zuivelindustrie door middel van wetenschappelijk onderzoek naar een hoger plan te tillen. De productie van veilige, aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten op een moderne, concurrerende manier moest de binnenlandse zuivelconsumptie én de export van Nederlandse zuivel bevorderen.

Met zijn wortels in de Nederlandse zuivelsector is het N.I.Z.O. in 65 jaar tijd uitgegroeid tot een vooraanstaand onderzoeksinstituut voor de wereldwijde voedingsindustrie. Om de verbreding van zijn activiteiten te accentueren is de naam van het in Ede gevestigde instituut veranderd in NIZO.

De Stichting Historie der Techniek (SHT) is gevraagd om de 65-jarige geschiedenis van NIZO en de opmerkelijke transformatie die het instituut heeft ondergaan te belichten. Er is daarbij niet gekozen voor de vorm van een traditioneel gedenkboek, maar voor een geschiedenis in een aantal thema’s. Er zijn tien onderwerpen geselecteerd aan de hand waarvan de lezer een beeld van de ontwikkeling van NIZO krijgt. 

Namens de SHT verrichtten dr. Jan Korsten en dr. Eric Berkers het onderzoek en schreven de teksten. Dit project is eind 2013 afgerond.